Jesienne herbatki dla wzmocnienia wzroku.

Aby jak najdłużej utrzymać dobry wzrok, należy dbać o niego przez cały rok. Poza urozmaiconą dietą, dostarczającą wszystkich składników odżywczych, istotne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Mogą to być także herbatki ziołowe.

W tworzeniu kompozycji herbat wzmacniających wzrok, pomocna będzie borówka czernica. Znajdujące się w jej owocach antocyjany wpływają korzystnie na naczynia włosowate oczu oraz przyspieszają regenerację purpury wzrokowej, dzięki czemu poprawiają zdolność widzenia wieczorem i nocą.

Na poprawę krążenia ocznego polecana jest herbatka z dodatkiem owoców aronii. Antocyjany aroniowe stanowią pełnowartościową alternatywę dla antocyjanów owoców borówki, mających zastosowanie w okulistyce, w leczeniu i zapobieganiu angiopatii (np. wywołanych nadciśnieniem), zapalenia naczyniówki, tęczówki i siatkówki oraz przy poprawianiu krążenia ocznego.

Niezastąpionym źródłem naturalnej witaminy C jest dzika róża. Owoce dzikiej róży można uważać za środek ogólnie wzmacniający. Przygotowana z nich herbatka dostarczy niezbędnych w zachowaniu dobrego wzroku karotenoidów (β-karotenu, likopenu i zeaksantyny).

Na koniec warto przypomnieć, że prawidłowe przygotowanie herbatki ziołowo-owocowej, polega na wsypaniu 1-2 łyżeczek suszu, zalaniu go gorącą, ale nie wrzącą wodą. Szklankę lub kubek koniecznie przykrywamy, np. spodkiem, aby przygotować napar i zachować olejki eteryczne. Po około 10 minutach herbatkę możemy przecedzić. Jeśli chcemy ją posłodzić miodem, należy go dodać dopiero po ostudzeniu napoju do 40 stopni Celsjusza.

Widzimy się 👁️

Justyna
Wasz optometrysta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *